Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η δράση των νέων και των γυναικών στα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης μέσα από ένα ιστολόγιο

Το ιστολόγιο μας δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης, το οποίο στοχεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του web 2.0 στη διδασκαλία της Ιστορίας, ευελπιστώντας να ξεκινήσει ένα γοητευτικό και ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο και το παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν τον τρόπο που βίωσαν τη γερμανική κατοχή και τα χρόνια της ελληνικής αντίστασης οι γυναίκες και οι νέοι εκείνης της εποχής, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό σημείο τα ψηφιακά μέσα. Ενδιαφέρει ιδιαίτερα να προβληματιστούν στο κατά πόσο οι νέοι και οι γυναίκες βίωσαν όχι μόνο το ρόλο του θύματος αλλά και του ενεργού δρώντος υποκειμένου που συμβάλλει στη διαμόρφωση της ιστορίας. Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να ερευνούν μέσα από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές του διαδρομές, αυθεντικές ιστορικές πηγές σε κειμενική, εικονική και πολυτροπική μορφή για την περίοδο της γερμανικής κατοχής και της οργανωμένης αντίστασης των Ελλήνων εστιάζοντας τη ματιά τους στις ζωές των γυναικών και τη δράση της νεολαίας.
Η χρήση των νέων τεχνολογιών προσφέρει ένα νέο πεδίο διαδραστικής και διερευνητικής μάθησης ιδιαίτερα εφαρμόσιμη στο μάθημα της ιστορίας, καθώς οι μαθητές μπορούν να ανασυνθέσουν την εικόνα που είχαν για τα ιστορικά γεγονότα με τη βοήθεια και των φύλλων εργασίας τα οποία καλούνται να επεξεργαστούν βιώνοντας το ρόλο ενός μικρού ερευνητή και τέλος να συνθέσουν τίς δικές τους εργασίες και να τις αναρτήσουν στο ιστολόγιο.